polski
polski

Mazurki wielkanocne

Składniki

Składniki na 3 sztuki:

  • 3 x okrągły spód do tart o średnicy 20 cm
  • 1000 g  śmietanki 30%
  • 300 g nadzienia Lauretta o smaku waniliowym
  • 300 g nadzienia Lauretta o smaku kokosowym
  • 300 g nadzienia Lauretta o smaku toffi
  • 150 g nadzienia Lauretta o smaku morelowym
  • 150 g nadzienie Lauretta ananasowe 35%
  • 150 g nadzienia Lauretta truskawkowe 50%
  • 300 g białej polewy non temp
  • 150 g glazury mirror Ascanio o smaku karmelowym
  • 150 g glazury mirror Ascanio o smaku truskawkowym
  • 150 g glazury mirror Ascanio o smaku pomarańczowym
  • 200 g glazury mirror Ascanio o smaku czekoladowym
  • 550 g wrzącej wody
  • 35 g żelatyny spożywczej

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Rozpuszczamy białą polewę non temp w mikrofalówce, co minutę mieszając.

Polewą dokładnie smarujemy środek tart, tworząc w ten sposób izolację. Czekam aż zastygnie i wykładamy na każdy z trzech spodów po 150 g nadzień Lauretta: ananasowe 35%, truskawkowe 50% oraz o smaku morelowym.

Ubijamy śmietankę. 25 g żelatyny rozpuszczamy 250 g wrzątku. Śmietanę mieszamy z przygotowaną żelatyną, dzielimy na trzy części.

Do każdej części masy śmietanowej dodajemy po 150 g nadzień Lauretta o smaku waniliowym, kokosowym, toffi.  Dokładnie mieszamy. Na tartę z nadzieniem ananasowym rozkładamy większość kremu kokosowego. Resztę kremu zostawiamy w misce.

Na tartę z nadzieniem truskawkowym nakładamy krem waniliowy a na tartę z nadzienie morelowym - krem toffi. Odstawiamy do zastygnięcia.

Po 30 minutach mieszamy kolejno każdy z pozostałych kremów. Krem kokosowy nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką rozetką i szprycujemy dookoła tarty. To samo robimy z innymi kremami i tartami.  

Przygotowujemy glazury mirror Ascanio. Każdą z glazur mieszamy w osobnej misce z 300 g wrzątku i 15 g żelatyny do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Na tartę waniliowo-truskawkową wylewamy glazurę o smaku truskawkowym, na tartę ananasowo-kokosową glazurę o smaku pomarańczowym. Na tartę morelowo toffi glazurę o smaku karmelowym. Odstawiamy do zastygnięcia na 20 minut. Dekorujemy według uznania, np. napisem Alleluja z glazury mirror o smaku czekoladowym.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva