Nadzienia Lauretta świetnie sprawdzają się w produktach z ciasta francuskiego!
Wypieki z ciasta francuskiego są jedną z najpopularniejszych przekąsek i podstawą oferty w wielu cukierniach. Bywają sprzedawane same, jednak najchętniej kupowane są ze smacznym nadzieniem. Nadzienie takie musi wytrzymać pieczenie przez kilkanaście minut, czasem nawet pół godziny, w temperaturze ponad 200°C. Ze względu na konsystencję oraz niską aktywność wodną Lauretta doskonale sprawdza się w takich warunkach.
Coraz częściej ciastka francuskie są głęboko mrożone i odpiekane dopiero na miejscu: w hotelach, restauracjach, sklepach czy na stacjach paliw. Nadzienia Lauretta mogą być wypieczone w produkcie gotowym, zamrożone przy pomocy procesu zwanego mrożeniem szokowym, a następnie odpieczone. Bez względu na to, czy nadzienie znajduje się w środku czy na wierzchu – zachowa ono do końca idealną konsystencję, smak i aromat. Nie zdeformuje się podczas żadnego z etapów: pieczenia, zamrażania lub odpiekania.