Opakowanie: wiadro 12 kg
Termin przydatności: 12 miesięcy
Aktywność wodna: 0,75
Profesjonalne, uniwersalne galaretki pektynowe
Galaretki mają formę gęstego żelu. Po podgrzaniu, dodaniu roztworu kwasku cytrynowego i schłodzeniu szybko żelują, zamieniając się w sztywną galaretkę. Zawierają soki owocowe, dlatego są smaczniejsze niż odpowiedniki z proszku.
Oferta

Galaretka o smaku agrestowym

Galaretka o smaku cytrynowym

Galaretka o smaku pomarańczowym

Galaretka o smaku truskawkowym

Galaretka o smaku wiśniowym
Zastosowania
- ciastka typu delicja
- ciastka dekorowane
- wafle, galaretki w kostce, przełożenie ciast i tortów
Instrukcja przygotowania galaretki z żelu
- Podgrzać 1 kg galaretki do temperatury 85°C.
- 10 g kwasku cytrynowego rozpuścić w 10 g wody i podgrzać do 85°C.
- Roztwór kwasku wlać do galaretki i dobrze wymieszać.
- Całość wylać do formy lub rozprowadzić na cieście. Formę można wcześniej podgrzać, co powinno ułatwić równomierne rozłożenie produktu na spodzie. Galaretka stężeje podczas stygnięcia.
- Wyjąć galaretkę z formy, pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze krysztale. Na koniec rozłożyć na blachach do wysuszenia. Kostki można także oblać czekoladą, wcześniej obsypując mączką kukurydzianą.
Uwagi
- Można zastosować nieco niższą ilość roztworu kwasku – 7,5 g kwasku i 7,5 g wody.
- Można zastosować niższą temperaturę, ok. 70-75°C. Wtedy galaretka szybciej zżeluje.