1921

W 1921 r. Marianna i Władysław Krupowie zakładają gospodarstwo rolne we wsi Bęczkowice. Ziemię kupują od hrabiego Skarbka, ojca Krystyny Skarbek - znanej jako agentka Winstona Churchilla. Skarbek była inspiracją dla pisarza Iana Fleminga, który wzorował na niej wiele towarzyszek Jamesa Bonda. Więcej o Krystynie Skarbek można przeczytać w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Krystyna_Skarbek.
1930

Prosperujące gospodarstwo Władysława Krupy stało się zalążkiem dzisiejszego terenu, obejmującego m.in. sady jabłoniowe oraz zakład produkcyjny Kandy.
1944

W 1944 r. jedyna córka Władysława, Franciszka, wychodzi za mąż za Edwarda Socika. Po II wojnie światowej przejmują gospodarstwo. Uruchamiają zakład krawiecki.
1946

W 1946 r. Franciszka i Edward zakładają sad jabłoniowy. Mimo wielu utrudnień, związanych z sytuacją polityczną w kraju, są konsekwentni i cały czas się rozwijają. Próbują różnych upraw – od kapusty po truskawki – oraz innych sposobów na zarabianie, jak np. produkcja cegły.
1968

W 1968 r. uruchamiają jedną z pierwszych w Polsce przemysłowych hodowli drobiu. Kurniki działają z powodzeniem przez kilkanaście lat. Po wprowadzeniu stanu wojennego i nałożeniu amerykańskiego embarga na mieszanki paszowe dalsza hodowla staje się jednak niemożliwa.
1981

W 1981 r. gospodarstwo przejmuje jeden z trzech synów Edwarda i Franciszki – Stanisław. Razem z żoną Grażyną uprawiają wciąż sad jabłoniowy, równolegle inwestując w infrastrukturę (m.in. budują chłodnię). Decydują się też uruchomić przetwórnię owoców.
1985

W 1985 r. powstaje Kandy. Przedsiębiorstwo produkuje owoce kandyzowane, wykorzystując do tego tradycyjne metody. Śliwki, oblewane przez klientów czekoladą, są do dziś sztandarowym produktem firmy.
1986

Równolegle z przetwórstwem owoców, Kandy prowadzi inną działalność. W Piotrkowie Trybunalskim rozpoczęto hurt słodyczy, artykułów spożywczych i alkoholu. Hurtownia alkoholu należała do najlepszych w kraju (23. miejsce w rankingu wielkości sprzedaży). Po tych czasach pozostało istniejące do dziś Centrum Hurtowe Kandy przy ul. Fabrycznej.
1992

We wczesnych latach 90. firma rozpoczyna produkcję cukierków. Oblewane są w czekoladę przede wszystkim owoce kandyzowane własnej produkcji, ale też rodzynki i orzechy. Do tego produkowane są drażetki.
2001

W roku 2001 działać zaczyna nowoczesny zakład produkcji aseptycznych komponentów owocowych. Rozpoczyna się produkcja wsadów do jogurtów i polew do lodów, a później nadzień cukierniczych i żeli dekoracyjnych. Kandy sprzedaje w całej Polsce, rusza też regularny eksport.
2013

W 2013 r. firma inwestuje w linie do produkcji termostabilnych nadzień cukierniczych. Produkcja nadzień Lauretta na dużą skalę sprawia, że dział handlowy się rozrasta, podobnie jak sieć dystrybucji.
2019

W 2019 r. Kandy zostaje uhonorowane Złotą Statuetką Lidera Polskiego Biznesu, przyznawaną przez Business Center Club. Nagroda ta oznacza, że firma zaliczana jest do najlepszych prywatnych przedsiębiorstw w Polsce.
2019

Również w 2019 r. Stanisław i Grażyna Socikowie, przekazują firmę synowi Dariuszowi, który od kilkunastu lat zaangażowany jest w działalność Kandy.