polski
polski

Pierniczki pomarańczowe

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 duże jajka
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • nadzienie Lauretta pomarańcza 50%
  • posypka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Do rozpuszczonego masła dodać miód i przyprawy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.

W misie miksera wymieszać mąkę z sodą i cukrem. Dodać masło z miodem oraz 2 jajka, wyrobić ciasto mikserem na gładką masę.

Ciasto przełożyć do folii i zostawić w lodówce na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 4 mm. Za pomocą foremek o wybranym kształcie wycinać pierniki. Na środku piernika wyłożyć nadzienie Lauretta pomarańcza 50%. Nakryć kolejnym piernikiem i dobrze skleić boki.

Piec 15 minut w 180°C. Ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować wierzch pierników. Jeszcze gorącą czekoladę ozdobić posypką.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva