polski
polski

Ciasto marchewkowe z żelką pomarańczową

Składniki

  • Blacha 60/40
  • 2 spody marchewkowy na bazie ciasta jogurtowego
  • 2500 g nadzienia Lauretta pomarańcza 50%
  • 450 g nadzienia Lauretta o smaku waniliowym
  • 500 g glazury mirror Ascanio o smaku pomarańczowym
  • 150 g glazury mirror Ascanio o smaku czekoladowym
  • 1500 g śmietanki 30%
  • 500 g wody
  • 80 g żelatyny

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Przygotowujemy żelkę pomarańczową. 50 g żelatyny zalewamy 350 g wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy 2500 g nadzienia Lauretta pomarańcza 50%. Całość dokładnie mieszamy.

Na pierwszy spód marchewkowy rozkładamy naszykowaną żelkę pomarańczową i przykrywamy ją drugim spodem.

Do misy miksera wlewamy 1500 g śmietanki 30% i ubijamy na ¾. 30 g żelatyny rozrabiamy w 150 g wrzącej wody.  Do ubitej śmietany, miksując na średnich obrotach, dodajemy nadzienie Lauretta o smaku waniliowym oraz żelatynę.

Rozkładamy na ciasto krem waniliowy, wyrównujemy i odstawiamy do chłodni na ok. godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta ozdabiamy glazurą mirror Ascanio o smaku pomarańczowym. Do rękawa cukierniczego nakładamy 150 g  glazury mirror Ascanio o smaku czekoladowym i wykonujemy cienkie paseczki po skosie ciasta. Dekorujemy według uznania. 

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva