Ciasto kokosowo-wiśniowe

Składniki

Wierzch

  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 g  mąki pszennej

Spód

  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50 g wiórków kokosowych

Środek

  • Nadzienie o smaku wiśniowym Lauretta

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Wierzch

Masło zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Mikser przestawić na wolne obroty, wsypać mąkę a następnie wiórki kokoswe. Masę odstawić do lodówki.

Spód

Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i ponownie zmiksować.

W oddzielnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – wsypać do masła i zmiksować na wolnych obrotach. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.

Dodać wiórki kokosowe i śmietanę, wyrobić ręką ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.

Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.

Na dno formy wykładać ciasto (spód) – można to robić bez wałkowania, odrywając tylko po kawałku i dociskając. Następnie nałożyć nadzienie o smaku wiśniowym Lauretta. Nadzienie z kolei przykryć warstwą kokosowej kruszonki, którą odstawiliśmy wcześniej do lodówki (wierzch).

Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności
 / 
Ustawienia plików cookie DashStudio Progressiva