Spód:
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
150 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Kruszonka:
150 g mąki
50 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
150 g masła
nadzienie jabłkowe z cynamonem Lauretta
Spód
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło. Następnie dodać żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Przełożyć do foliowej torebki i wstawić do lodówki na godzinę.
Kruszonka
W misce zmieszać mąkę, orzechy i cukier, dodać masło i wyrobić na kruszonkę. Odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Spód wylepić ciastem i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ciasto wyjąć, wyłożyć nadzienie Lauretta i na wierzch wysypać kruszonkę, lekko ją ugniatając
Piec 35 minut.