Ciasto:
200 ml mleka (3,2%)
2 łyżki cukru
8 g drożdży instant
500 g mąki pszennej
2 jajka + 2 żółtka
75 g miękkiego masła
Kruszonka:
40 g mąki
3,5 łyżki cukru
30 g roztopionego masła (82%)
Masa serowa:
250 g twarogu sernikowego
1 jajko
20 g budyniu waniliowego
15 g cukru pudru
10 g cukru wanilinowego
24 g miękkiego masła (82%)
Nadzienie jagodowe 25% Lauretta
Mleko podgrzać do ok. 40°C, dodać cukier i drożdże. Odstawić na 5 minut.
W misie miksera połączyć mąkę z zaczynem i wyrabiać przez 5 minut. Dodać jajka, żółtka, potem masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie zagnieść składniki na kruszonkę oraz przygotować masę serową (wszystkie składniki zmiksować na gładko).
Zagnieść wyrośnięte ciasto, odstaw na kolejne 20 minut.
Ciasto rozwałkować na 1 cm grubości, wyciąć kółka, przełożyć na blachę. Pośrodku zrobić wgłębienie, wypełnić masą serową i nadzieniem jagodowym 25% Lauretta.
Odstawić ponownie na 20 minut. Drożdżówki posmarować jajkiem z mlekiem, posypać kruszonką.
Piec w 160°C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do zrumienienia.