Śledzie wypłukać w zimnej wodzie, zalać świeżą i odstawić na 10 minut. Czynność powtórzyć. Odcedzone i oszuszone śledzie pociąć w 2 cm kawałki.
Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone śliwki kandyzowane, liść laurowy, ziele angielskie i goździki, smażyć z cebulą kolejne 3 minuty.
Dodać koncentrat, paprykę, majeranek i cynamon oraz sporą szczyptę soli. Smażyć mieszając aż koncentrat ściemnieje. Dołożyć ocet, musztardę, cukier i wodę. Sos doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Dodać wraz ze śledziami i olejem lnianym do sosu, wymieszać a następnie doprawić solą w razie potrzeby. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.