polski
polski

Śledzie po kaszubsku

Składniki

  • 350 g płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 śliwek kandyzowanych Kandy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki wody
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 3 łyżki oleju lnianego

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Śledzie wypłukać w zimnej wodzie, zalać świeżą i odstawić na 10 minut. Czynność powtórzyć. Odcedzone i oszuszone śledzie pociąć w 2 cm kawałki.

Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone śliwki kandyzowane, liść laurowy, ziele angielskie i goździki, smażyć z cebulą kolejne 3 minuty.

Dodać koncentrat, paprykę, majeranek i cynamon oraz sporą szczyptę soli. Smażyć mieszając aż koncentrat ściemnieje. Dołożyć ocet, musztardę, cukier i wodę. Sos doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Dodać wraz ze śledziami i olejem lnianym do sosu, wymieszać a następnie doprawić solą w razie potrzeby. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva