polski
polski

Monoporcja chmurka

Składniki

Na 16 sztuk

300 g białej czekolady
200 g mleka 3,2%
4 żółtka
12 g żelatyny 180 bloom
40 g zimnej wody
650 ml śmietany kremówki 30%
50 g pasty waniliowej
nadzienie Lauretta o smaku jogurtu truskawkowego
nadzienie Lauretta malina 60%
zamsz w sprayu

 

Nasze produkty

Przygotowanie

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Żółtka i mleko rozmieszać trzepaczką i zacząć gotować na małym ogniu. Gdy krem będzie gęstnieć, dodać połamaną białą czekoladę a po jej rozpuszczeniu przygotowaną wcześniej żelatynę. Całość rozmieszać do połączenia się składników, odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę 30% ubić na 3/4 na średnich obrotach miksera. Dodać krem czekoladowy i pastę waniliową, mieszając wszystko delikatnie silikonową łyżką.
Masę wylać do foremek w kształcie chmurki do ¾ ich wysokości. Na środek każdej porcji wyłożyć łyżeczką nadzienie Lauretta o smaku jogurtu truskawkowego oraz nadzienia Lauretta malina 60%. Przykryć pozostałą masą śmietanowo-czekoladową. Mrozić przez minimum dobę w temperaturze -18 lub - 20°C.
Monoporcje wyjąć z foremek i ozdobić zamszem w sprayu.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva