polski
polski

Eklerki z nadzieniem o smaku jogurtu truskawkowego

Składniki

Dough for eclairs
180 g flour
250 g butter
250 ml water
4 eggs at room temperature

Glaze
white chocolate bar
6 tbsp powdered sugar
4 tbsp water

400 g Lauretta strawberry yogurt flavored filling

 

Nasze produkty

Przygotowanie

W garnku podgrzać wodę i dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Masę zdjąć z ognia, przy pomocy drewnianej łyżki wsypać mąkę. Wymieszać całość energicznie, tak by konsystencja była gładka, bez grudek. Postawić garnek na małym ogniu i chwilę podgrzewać, cały czas mieszając. Masa ma być jednolita i odchodzić od ścianek. Garnek zestawić z ognia, ostudzić ciasto.

Przestudzone ciasto przełożyć do miksera i miksując dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z otworem minimum 1 cm. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wyciskać podłużne wałki o długości od 8-10 cm, zachowując odstępy.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Przestygnięte eklery przekroić na pół, przełożyć nadzieniem Lauretta o smaku jogurtu truskawkowego.

Przygotować polewę: cukier z wodą zagotować w małym rondelku. Kiedy cukier się rozpuści, dodać połamaną czekoladę. Zestawić z ognia i dokładnie rozmieszać.
Polewą polać eklerki i ozdobić posypką według uznania.

 

ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Polityka prywatności DashStudio Progressiva