Historia firmy

1921
alt

W 1921 r. Marianna i Władysław Krupowie zakładają gospodarstwo rolne we wsi Bęczkowice. Ziemię kupują od hrabiego Skarbka, ojca Krystyny Skarbek - znanej jako agentka Winstona Churchilla. Skarbek była inspiracją dla pisarza Iana Fleminga, który wzorował na niej wiele towarzyszek Jamesa Bonda. Więcej o Krystynie Skarbek można przeczytać w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Krystyna_Skarbek.

1930
alt

Prosperujące gospodarstwo Władysława Krupy stało się zalążkiem dzisiejszego terenu, obejmującego m.in. 25-hektarowe sady jabłoniowe oraz zakład produkcyjny Kandy.

1944
alt

W 1944 r. jedyna córka Władysława, Franciszka, wychodzi za mąż za Edwarda Socika. Po II wojnie światowej przejmują gospodarstwo. Uruchamiają zakład krawiecki.

1946
alt

W 1946 r. Franciszka i Edward zakładają sad jabłoniowy. Mimo wielu utrudnień, związanych z sytuacją polityczną w kraju, są konsekwentni i cały czas się rozwijają. Próbują różnych upraw - od kapusty po truskawki – oraz innych sposobów na zarabianie, jak np. produkcja cegły.

1968
alt

W 1968 r. uruchamiają jedną z pierwszych w Polsce przemysłowych hodowli drobiu. Kurniki działają z powodzeniem przez kilkanaście lat. Po wprowadzeniu stanu wojennego i nałożeniu amerykańskiego embarga na mieszanki paszowe dalsza hodowla staje się jednak niemożliwa.

1981
alt

W 1981 r. gospodarstwo przejmuje jeden z trzech synów Edwarda i Franciszki – Stanisław. Razem z żoną Grażyną uprawiają wciąż sad jabłoniowy, równolegle inwestując w infrastrukturę (m.in. budują chłodnię). Decydują się też uruchomić przetwórnię owoców.

1985
alt

W 1985 r. powstaje Kandy. Przedsiębiorstwo produkuje owoce kandyzowane, wykorzystując do tego tradycyjne metody. Śliwki, oblewane przez klientów czekoladą, są do dziś sztandarowym produktem firmy.

1986
alt

Równolegle z przetwórstwem owoców, Kandy prowadzi inną działalność. W Piotrkowie Trybunalskim rozpoczęto hurt słodyczy, artykułów spożywczych i alkoholu. Hurtownia alkoholu należała do najlepszych w kraju (23. miejsce w rankingu wielkości sprzedaży). Po tych czasach pozostało istniejące do dziś Centrum Hurtowe Kandy przy ul. Fabrycznej.

1992
alt

We wczesnych latach 90. firma rozpoczyna produkcję cukierków. Oblewane są w czekoladę przede wszystkim owoce kandyzowane własnej produkcji, ale też rodzynki i orzechy. Do tego produkowane są drażetki.

2001
alt

W roku 2001 działać zaczyna nowoczesny zakład produkcji aseptycznych komponentów owocowych. Rozpoczyna się produkcja wsadów do jogurtów i polew do lodów, a później nadzień cukierniczych i żeli dekoracyjnych. Kandy sprzedaje w całej Polsce, rusza też regularny eksport.

2013
alt

W 2013 r. firma inwestuje w linie do produkcji termostabilnych nadzień cukierniczych. Produkcja nadzień Lauretta na dużą skalę sprawia, że dział handlowy się rozrasta, podobnie jak sieć dystrybucji. Rusza także produkcja variegato i past do lodów.

2019
alt

W 2019 r. Kandy zostaje uhonorowane Złotą Statuetką Lidera Polskiego Biznesu, przyznawaną przez Business Center Club. Nagroda ta oznacza, że firma zaliczana jest do najlepszych prywatnych przedsiębiorstw w Polsce.

2019
alt

Również w 2019 r. Stanisław i Grażyna Socikowie, przekazują firmę synowi Dariuszowi, który od kilkunastu lat zaangażowany jest w działalność Kandy.


ISO PL-EN 22000:2006 RSPO Certificate
Copyright © Kandy 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
DashStudio
Progressiva

Copyright © Kandy 2024.
Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Realizacja:
Progressiva
Projekt:
DashStudio