Historia firmy

1921
alt

W 1921 r. Marianna i Władysław Krupowie zakładają gospodarstwo rolne we wsi Bęczkowice. Ziemię kupują od hrabiego Skarbka, ojca Krystyny Skarbek - znanej jako agentka Winstona Churchilla. Skarbek była inspiracją dla pisarza Iana Fleminga, który wzorował na niej wiele towarzyszek Jamesa Bonda.

1930
alt

Prosperujące gospodarstwo Władysława Krupy stało się zalążkiem dzisiejszego terenu, obejmującego m.in. 25-hektarowe sady jabłoniowe oraz zakład produkcyjny Kandy.

1944
alt

W 1944 r. jedyna córka Władysława, Franciszka, wychodzi za mąż za Edwarda Socika. Po II wojnie światowej przejmują gospodarstwo. Uruchamiają zakład krawiecki.

1946
alt

W 1946 r. Franciszka i Edward zakładają sad jabłoniowy. Mimo wielu utrudnień, związanych z sytuacją polityczną w kraju, są konsekwentni i cały czas się rozwijają. Próbują różnych upraw - od kapusty po truskawki – oraz innych sposobów na zarabianie, jak np. produkcja cegły.

1968
alt

W 1968 r. uruchamiają jedną z pierwszych w Polsce przemysłowych hodowli drobiu. Kurniki działają z powodzeniem przez kilkanaście lat. Po wprowadzeniu stanu wojennego i nałożeniu amerykańskiego embarga na mieszanki paszowe dalsza hodowla staje się jednak niemożliwa.

1981
alt

W 1981 r. gospodarstwo przejmuje jeden z trzech synów Edwarda i Franciszki – Stanisław. Razem z żoną Grażyną uprawiają wciąż sad jabłoniowy, równolegle inwestując w infrastrukturę (m.in. budują chłodnię). Decydują się też uruchomić przetwórnię owoców.

1985
alt

W 1985 r. powstaje Kandy. Przedsiębiorstwo produkuje owoce kandyzowane, wykorzystując do tego tradycyjne metody. Śliwki, oblewane przez klientów czekoladą, są do dziś sztandarowym produktem firmy.

1986
alt

Równolegle z przetwórstwem owoców, Kandy prowadzi inną działalność. W Piotrkowie Trybunalskim rozpoczęto hurt słodyczy, artykułów spożywczych i alkoholu. Hurtownia alkoholu należała do najlepszych w kraju (23. miejsce w rankingu wielkości sprzedaży). Po tych czasach pozostało istniejące do dziś Centrum Hurtowe Kandy przy ul. Fabrycznej.

1992
alt

We wczesnych latach 90. firma rozpoczyna produkcję cukierków. Oblewane są w czekoladę przede wszystkim owoce kandyzowane własnej produkcji, ale też rodzynki i orzechy. Do tego produkowane są drażetki.

2001
alt

W roku 2001 działać zaczyna nowoczesny zakład produkcji aseptycznych komponentów owocowych. Rozpoczyna się produkcja wsadów do jogurtów i polew do lodów, a później nadzień cukierniczych i żeli dekoracyjnych. Kandy sprzedaje w całej Polsce, rusza też regularny eksport.

2013
alt

W 2013 r. firma inwestuje w linie do produkcji termostabilnych nadzień cukierniczych. Produkcja nadzień Lauretta na dużą skalę sprawia, że dział handlowy się rozrasta, podobnie jak sieć dystrybucji. Rusza także produkcja variegato i past do lodów.

2019
alt

W 2019 r. Kandy zostaje uhonorowane Złotą Statuetką Lidera Polskiego Biznesu, przyznawaną przez Business Center Club. Nagroda ta oznacza, że firma zaliczana jest do najlepszych prywatnych przedsiębiorstw w Polsce.

2019
alt

Również w 2019 r. Stanisław i Grażyna Socikowie, przekazują firmę synowi Dariuszowi, który od kilkunastu lat zaangażowany jest w działalność Kandy.


ISO PL-EN 22000:2006
Copyright © Kandy 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
DashStudio
Progressiva

Copyright © Kandy 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone / All rights reserved.
Realizacja:
Progressiva
Projekt:
DashStudio