240 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 opakowanie cukru z wanilią
2 jajka
250 ml mleka
80 ml oleju
nadzienie wiśnia 50% Lauretta
150 ml śmietany 30%
150 g serka mascarpone
20 g (2 łyżki) cukru pudru
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć cukier z jajkami, mlekiem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać na gładkie ciasto.
Przełożyć do papilotek i formy na muffinki.
Piec 15-20 min. temperaturze w 200°C.
Po wystudzeniu wierzch każdej muffinki nakroić tak aby powstało wgłębienie na ok. 1,5-2 cm. Muffinki szprycować nadzieniem wiśnia 50% Lauretta.
Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach z mascarpone. Dodać cukier.
Za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić kremem wierzch muffinek.